Noutati

Actualizare pret consultatii

De la 1 noiembrie 2015 pretul unei consultatii va fi de 120 lei.

Actualizare pret consultatii

De la 1 februarie 2014 pretul unei consultatii va fi de 100 lei.


MEDICALE

Cataracta

cataracta

Ce este cataracta?

 

Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural al ochiului. Pacienții cu cataractă se plîng de obicei de imagini înceţosate, neclare. Momentul aparitiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de “bucuria de scurta durata”, mai exact pacientul constata o imbunatatire a vederii, fapt ce il face sa renunte la purtarea ochelarilor, dar in scurt timp va constata scaderea vederii; pacientul este nemultumit de vederea sa si incearca in zadar schimbarea ochelarilor. Se recomanda ca in momentul in care se constata orice modificare a vederii, sa se consulte medicul oftalmolog.

 

Simptomele cataractei

Simptomele cele mai frecvente sunt:

  • Vederea înceţosată
  • Vedere redusă noaptea
  • Schimbarea mai frecventă a dioptriilor
  • Estomparea culorilor
  • Sensibilitate mărită la lumină, apariţia unui halou în jurul luminilor
  • Vedere dublă sau multiplă

 

Atenţie! Aceste simptome pot apare si la alte afecţiuni ale ochiului, asa că un sfat al specialistului este absolut obligatoriu!

 

Tratamentul cataractei

Iniţial, vederea afectată de cataractă poate fi îmbunătăţită printr-o nouă prescriere de ochelari sau o iluminare mai puternică. Totusi, când cataracta avansează, intervenţia chirurgicală este singura soluţie. Operaţia de cataractă devine necesară în momentul în care afectează activitatea zilnică a pacientului. Decizia pentru operaţie îi aparţine însă acestuia. Dacă pacientul are cataractă la ambii ochi, ei nu pot fi operaţi în același timp. Fiecare ochi va fi operat separat. In stadii avansate, netratata, cataracta poate produce complicatii grave.

 

Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical, adica operatie, prin care chirurgul oftalmolog inlocuieste cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial, care nu se mai strica niciodata. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansata, operatia de cataracta dureaza cateva minute, se face cu anestezie locala, si este nedureroasa, recuperarea vederii fiind de cele mai multe ori spectaculoasa.

 

Operatia de cataracta cu ultrasunete (facoemulsificarea ), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai moderna metoda de tratament, efectuandu-se printr-o incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura).

 

In cazul operatiei de cataracta cu ultrasunete este deosebit de important ca operatia sa se faca la momentul oportun, respectiv in momentul in care pacientul nu mai are confort vizual. Atunci cand cataracta este foarte avansata, creste riscul de aparitie al complicatiilor atat in timpul operatiei, cat si dupa. Orice amanare nu face decat sa complice operatia, sa faca vindecarea mai dificila si nu in ultimul rand, sa il faca pe pacient sa aiba vedere slaba mai mult timp.

Emulsificarea cristalinului

Emulsificarea cristalinului si aspirarea lui

Există cazuri, mai rare, când cristalinul natural este prea tare pentru a fi emulsificat cu ultrasunete (asta se întâmplă si dacă se întârzie foarte mult operaţia). În această situaţie, chirurgul este nevoit să extragă cristalinul cu capsulă cu tot, efectuând o incizie mai mare.

 

Exista o aplicatie de succes a laserului in chirurgia cataractei si anume in rezolvarea „cataractei secundare”, fenomen ce apare in urma oricarui tip de operatie de cataracta mai devreme sau mai tarziu. Laserul folosit este de tip fotodisruptor (YAG).

 

Dupa operatie

 

Unul din avantajelele tehnicii prin facoemulsificare este acela că, prin realizarea unei incizii mici (2mm), care nu necesită sutură si se vindecă mult mai repede, îi permite pacientului să plece acasă imediat după operaţie si să-si reia activităţile obisnuite în foarte scurt timp.

 

După operaţie, majoritatea pacienţilor vor avea nevoie de ochelari pentru aproape. Ochelarii pentru vederea la distanţă vor putea fi însă eliminaţi.

 

Dr. Turu Daniel – chirurgia cataractei

Dr. Ilie George – oftalmologie clinica

ECHIPAMENTE

1. Autorefkeratometru

Autorefkeratometru Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/producten/40-kr-1w.html

2. Plusoptix

Link: http://www.plusoptix.com

3. Foropter automat

Foropter automat

 

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/58-cv-5000-phoropter.html

 

4. Lensmetru

Lensmetru

 

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/147-cl-300-lensmeter.html

 

5. Tonometru noncontact

Tonometru noncontact

 

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/41-ct-80-ct-80a-non-contact-tonometer.html

 

6. Tonometru Goldmann

tonometru Goldmann

 

Link: http://meditec.zeiss.com/meditec/en_de/products/ophthalmology/glaucoma/diagnostics/tonometry/applanation-tonometer.html

 

7. Tonometru Pascal

tonometru Pascal

 

Link: http://www.ziemergroup.com/products/pascal.html

 

8. Biomicroscop

biomicroscop

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/47-sl-d2.html

 

9. Camera video

camera video

 

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/38-dc-3.html

 

10. Camp vizual

camp vizual

 

Link: http://www.tomey.de/en/perimetry/38-ap-1000

 

11. 3D OCT

3d oct

 

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/32-3d-oct-2000-optical-coherence-tomography.html

 

12. Laser fotodisruptor

Laser fotodisruptor

 

Link: http://meditec.zeiss.com/meditec/en_de/products/ophthalmology/cataract/follow-up/therapeutic-lasers/visulas-yag-iii.html

 

13. Laser fotocoagulator

Laser fotocoagulator

 

Link: http://www.meditec.zeiss.com/visulas532s si  http://meditec.zeiss.com/meditec/en_de/products/ophthalmology/retina/therapy/therapeutic-lasers/visulas-532s.html

 

14. Optotip CC-100

optotip cc100

 

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/products/87-cc-100-lcd-chart.html

 

15. Baza de date Image-Net

Link: http://www.topcon-medical.eu/eu/categories/#products/eu/categories/47-software/50-imagenet-i-base/